Specjalizujemy się w produkcji maszyn rolniczych, łuskarek, sadzarek przede wszystkim do bobu, czosnku, cebuli oraz innych roślin cebulowych. Sadzarki i łuskarki świetnie sprawdzają się w małych i średnich gospodarstwach. Stawiamy na współpracę długoterminową, dlatego działamy rzetelnie i profesjonalnie, a nasze maszyny są godne polecenia.
Wszystkie z naszych maszyn to sprawdzone konstrukcje, które są zaprojektowane i zbudowane tak, aby pracowały jak najwydajniej przez długie lata. Łatwy dostęp do części zamiennych oraz sprawny serwis to pewność, że unikniesz przestojów w pracy. Sprawdzone autorskie rozwiązania, które wykorzystujemy w naszych łuskarkach do bobu zapewniają wysoką wydajność pracy.
Cały czas stawiamy na rozwój i bezpieczeństwo, dlatego nasze wyroby są wykonane z najwyższą precyzją, a maszyny to przemyślane i dobrze zaplanowane konstrukcje zapewniające wydajną pracę i bezpieczeństwo. Jesteśmy w stanie skonfigurować i dostosować maszynę do potrzeb określonego gospodarstwa. Dzięki temu dostarczamy maszyny, które realnie pomagają i skracają czas łuskania.
Łączymy nowoczesną konstrukcję z sprawdzonymi od lat rozwiązaniami. Stawiamy na bezpieczeństwo, dlatego do budowy maszyn wykorzystujemy tylko solidne i wytrzymałe materiały. Każda z naszych maszyn i łuskarek posiada szereg możliwości i konfiguracji ustawień, dlatego wykorzystasz ją do różnego rodzaju bobu.
Łuskarki do bobu to specjalistyczne urządzenia rolnicze, które ułatwiają proces łuskania. Praca maszyny polega na tym, że strąki rośliny strączkowej w dużej ilości wsypuje się do górnej części półki. Stąd zostają one pobrane i przechodzą pomiędzy wałkami po tzw. dolnej półce. Łupiny zostają oddzielone od ziarna bobu, które trafia na ażurową rynnę. Puste strąki bobu trafiają na tył łuskarki. Maszyna do łuskania bobu pozwala nawet na 8-krotnie szybsze wyłuskanie ziarna, niż ręczna praca. Wałki pomiędzy którymi przechodzą strąki bobu są wulkanizowane, co zdecydowanie ułatwia cały proces łuskania.
Bób po zbiórce należy wyłuskać. Można to zrobić ręcznie albo mechanicznie. Ręczne łuskanie sprawdza się w przypadku niewielkich zbiorów, na własne potrzeby. Przy większym zbiorze, skorzystanie z maszyny do łuskania tej rośliny strączkowej jest konieczne.
Bób po wyłuskaniu jest sortowany maszynowo, nasiona mniejsze są oddzielane od większych. Następnie ziarno bobu trafia do maszyny pakującej.
Bób podobnie jak fasola i groch należy do roślin strączkowych. Zbiór powinien się rozpocząć w momencie, kiedy strąki zaczynają wyraźnie grubieć. W pierwszej kolejności powinno się zbierać strąki od spodu. Coraz wyższe partie strąków zbiera się w dalszej kolejności. Dobrze jest przed zbiorem bobu sprawdzić poprzez potrzęsienie, jakiej wielkości są nasiona i czy strąki łatwo się rozłupują. Bób należy zbierać do czasu, kiedy blizna przebiegająca wzdłuż łuski jest bladozielona. Kiedy staje się brązowa, zdrewniała, oznacza to, że bób stał się już przejrzały, nasiona wyraźnie stwardniały. Taki bób po zbiorze wymaga dłuższego gotowania. Najlepszy jest pierwszy zbiór. Młode nasiona bobu wymagają o wiele krótszej obróbki termicznej, niż twarde.
Najlepiej zbierać młode strąki z bobem. Niedojrzałe strąki mogą być zjadane w całości podobnie jak fasolka szparagowa. Na potrzeby rynku korzysta się z dojrzałego ziarna bobu, które może być od razu przeznaczone do konsumpcji albo mrożone. Bób bardzo dobrze się przechowuje w stanie mrożonym, podobnie jak inne warzywa.